Πώς ο εγκλεισμός (lockdown) εξαιτίας του Covid-19 επηρέασε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Συμβουλές διατροφής για όμορφο δέρμα
December 19, 2020
Φτιάξε το σώμα που ονειρεύεσαι για αυτό το καλοκαίρι!!! 🏖️
Summer Fit
June 29, 2023
Προβολή όλων

O εγκλεισμός (lockdown) εξαιτίας του Covid-19 επηρέασε τις διατροφικές μας συνήθειες με πολλούς τρόπους. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αύξησε το σωματικό του βάρος ενώ  ένα μικρότερο ποσοστό το μείωσε. Αξίζει να αναφέρουμε και τις περιπτώσεις των ατόμων που δοκίμασαν νέες συνταγές και καινούρια τρόφιμα για πρώτη φορά. Στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες δεν έλλειψε και η σύγχυση της πείνας με τη δίψα ενώ τη σκυτάλη πήρε η συναισθηματική  πείνα  έναντι της κανονικής – βιολογικής.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου καθολικού εγκλεισμού – καραντίνας η αύξηση του σωματικού βάρους σημειώθηκε λόγω της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας, των νέων συνταγών και γεύσεων που δοκίμασαν όλοι αλλά και καταναλώνοντας μεγαλύτερες μερίδες φαγητού και περισσότερα σνακ από όσα είχε ανάγκη ο οργανισμός.

Οι νέες γεύσεις και συνταγές που δοκίμασε το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν τα γλυκά, οι πίτες και τα τσουρέκια.  Κατά τον δεύτερο και τρίτο εγκλεισμό εκτός από τις νέες συνταγές, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε σχετικά με την κατανάλωση και τη ρύθμιση του σωματικού μας  βάρους  κατά τη διάρκεια της καραντίνας; Βρείτε σχετικές απαντήσεις και πληροφορίες  εδώ στο άρθρο μου μένουμε σπίτι, τρώμε έξυπνα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως όχι μόνο ο διαχωρισμός της συναισθηματικής από τη βιολογική πείνα, όπως αναφέρεται στο παραπάνω άρθρο, αλλά και ο διαχωρισμός της πείνας από τη δίψα είναι επίσης σημαντικός.

Πως διαχωρίζουμε την πείνα από τη δίψα;

Καταναλώνουμε μερικές γουλιές νερό, κι αν ικανοποιηθούμε σημαίνει ότι διψούσαμε και δεν υπήρχε πραγματική πείνα.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως υπήρχε και κάποιο ποσοστό του πληθυσμού που κατάφερε να χάσει βάρος κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Πως τα κατάφερε αυτό το ποσοστό; Κατά τη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας ο κόσμος έμεινε σπίτι και μπόρεσε να ασχοληθεί όχι μόνο με τις δουλειές του σπιτιού αλλά και με τη διατροφή του. Υπήρχε χρόνος να μαγειρέψει καθώς και να αθληθεί. Αξίζει να αναφέρουμε πως το γεγονός ότι δεν δούλευε ο κόσμος του έδωσε πολύ ελεύθερο χρόνο καθώς και περισσότερο χρόνο για ποιοτικό ύπνο. H επάρκεια ύπνου συμβάλλει στην μείωση του σωματικού βάρους.

Επιπρόσθετα, ο εγκλεισμός αυτός έχει επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία. Αξίζει να αναφέρουμε πως κάποιες από τις διατροφικές επιλογές μας κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπως τα πολλά γλυκά και η αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα δείγμα πίεσης της όλης κατάστασης στον ψυχισμό μας.

Η δίαιτα είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη αποθεραπεία ψυχικών νοσημάτων. Η συμβολή της δίαιτας στη θεραπεία οφείλεται κυρίως σε μηχανισμούς νευροβιολογικούς. Η ποιότητα της δίαιτας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα αλλά και τον ψυχισμό μας. Είναι ένα πεδίο που εμπλουτίζεται συνεχώς και χρήζει περεταίρω διερεύνησης.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα το ποσοστό των ατόμων που νοσούν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια αυτής την πανδημίας αυξήθηκε.

-Ποια η σχέση της διατροφής με την κατάθλιψη;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα βρείτε στο σχετικό άρθρο μου, εδώ.

Γενικότερα υπάρχουν τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην ευεξία και στην καλύτερη διάθεσή μας και δρουν ενάντια στην κατάθλιψη. Αυτές οι τροφές είναι τα ω-3 λιπαρά, ο κουρκουμάς, το κακάο, οι μπανάνες, το γιαούρτι και το κεφίρ.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην ευεξία,  στην καλύτερη διάθεσή μας και μπορεί επίσης να δράσει ενάντια στην κατάθλιψη.

Αλλάξανε οι δικές σας διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού;

 

Δρ. Μαρία Ι. Καραμπόλα

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, PhD

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Τ. 2310240701, κ.6976157798