Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας τώρα που καθόμαστε σπίτι;
Μετά τη λήψη της αναγκαίας απόφασης να μείνουμε σπίτι, ο χρόνος φαίνεται ατελείωτος. Πόσοι από εμάς δεν θελήσαμε να τον γεμίσουμε μαγειρεύοντας; Η αλήθεια είναι πως η μαγειρική έχει να προσφέρει πολλά:
-είναι δημιουργία
-είναι διασκέδαση
-είναι ευχαρίστηση
– είναι βιολογική ανάγκη όταν πεινάμε πραγματικά
Μένουμε σπίτι και ξαφνικά μας πιάνει μια διάθεση να καταναλώσουμε τα πάντα και κυρίως γλυκά. Μπορεί αυτό να συνεχιστεί χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα για όλο το χρονικό διάστημα που μένουμε σπίτι; – Όχι!
Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, και σίγουρα δεν το επιθυμούμε αυτό καθώς το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να μειώσει τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κάτι που δεν πρέπει να συμβεί ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς.
-Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να αποφύγουμε την άσκοπη κατανάλωση φαγητού;
Αρχικά θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: Πεινάς ή δειψάς; Βάζοντας στο στόμα μας μερικές γουλιές νερό μπορούμε να καταλάβουμε τι από τα δύο μας συμβαίνει. Αν συνεχίσουμε να πίνουμε νερό σημαίνει πως διψάμε, οπότε δεν χρειάζεται να καταναλώσουμε φαγητό. Θα ικανοποιηθούμε μόλις ξεδιψάσουμε.
Αν όμως μετά από μερικές γουλιές δεν ικανοποιηθούμε τότε υπάρχει αίσθημα πείνας.
Αλλά σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προσέξουμε την (ποσότητα) κατανάλωση φαγητού. Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει να διαχωρίσουμε την πραγματική πείνα από την συναισθηματική κατανάλωση φαγητού.
Πώς μπορούμε να τις διαχωρίσουμε; Θέτουμε το εξής ερώτημα στον εαυτό μας: Πόση ώρα έχει περάσει από το τελευταίο μου γεύμα;
Αν έχουν περάσει ώρες από το τελευταίο γεύμα και νιώθω πως πεινάω τότε η πείνα είναι πραγματική. Εάν νιώσω πείνα ξαφνικά, τότε είναι συναισθηματική.
Και τότε έρχεται το τελευταίο ερώτημα που πρέπει να θέσω στον εαυτό μου: Χρειάζομαι φαγητό ή σκέφτομαι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο; Εάν σκέφτομαι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο, γλυκό ή λιπαρό, τότε αναζητώ φαγητό συναισθηματικά και όχι από βιολογική ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση προσπαθώ να κάνω πράγματα που με ευχαριστούνε, όπως να δω τηλεόραση, να ζωγραφίσω, να διαβάσω να μιλήσω στο τηλέφωνο.
Σε περιπτώσεις πραγματικής πείνας:
-οργανώνουμε λίστα με ψώνια και έχουμε σπίτι μας υγιεινά τρόφιμα με ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και σαλάτες
– προτιμούμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά τώρα που η φυσική δραστηριότητα είναι μειωμένη. Ιδιαίτερα ως προς την κατανάλωση τυριών προτιμούμε αυτά με χαμηλά λιπαρά πχ. το cottage, το ανθότυρο, τη μοτσαρέλλα, το γκούντα και τη φέτα
– αποφεύγουμε τα γλυκά καθημερινά.
Ασφαλώς και υπάρχουν προτάσεις για γρήγορες και υγιεινές επιλογές όταν θέλουμε να καταναλώσουμε κάτι γλυκό:
– μέλι
-γλυκό του κουταλιού
-μαρμελάδα
– spread ξηρών καρπών,
Ή ετοιμάστε ένα μίνι ατομικό cheesecake γλυτώνοντας θερμίδες!! Σε ένα μπισκότο (πτι μπερ ή digestive) απλώνετε άλλειμα τυριού με χαμηλά λιπαρά και μετά προσθέτετε την μαρμελάδα της επιλογής σας!
Καλή συνέχεια!
Μένουμε σπίτι!
Όλοι μαζί μπορούμε!