Διατροφή και κατάθλιψη

Πως σχετίζεται η διατροφή με προβλήματα καρδιάς;
June 23, 2017
Έχετε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού; Συμβουλές διατροφής για να παραμείνετε υγιείς.
February 27, 2020
Προβολή όλων

Η Ψυχική μας Υγεία και η κατάθλιψη

Η ψυχική μας υγεία είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική. Πολλές φορές αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουμε και να ζητήσουμε βοήθεια. Το ποσοστό όμως των ατόμων που νοσεί δεν είναι μικρό. Επίσης, η κατάθλιψη είναι ένα ψυχικό νόσημα όπως όλα τα υπόλοιπα γιαυτό και οι ασθενείς οφείλουν να το αντιμετωπίσουν χωρίς να νιώθουν ενοχές που αρρώστησαν και να ασχοληθούν με την ίασή της. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν και τα άτομα που βρίσκονται στο στενό κύκλο του ατόμου που έρχεται αντιμέτωπο με την κατάθλιψη, καθώς είναι οι πρώτοι που θα δουν τα σημάδια εκδήλωσης της νόσου, πιθανότατα θα επιμείνουν να δει το γιατρό και θα σταθούν αρωγοί στην αποθεραπεία του ατόμου. Δυστυχώς δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό πως η διατροφή και η κατάθλιψη σχετίζονται.

Η Διατροφή βοηθά να θεραπευτούμε γρηγορότερα από την κατάθλιψη. Ποιά είναι η μεταξύ τους σχέση;

Η συμβολή της διατροφής στο συγκεκριμένο νόσημα είναι  ευεργετική. Βοηθά να νιώσουμε καλύτερα και μαζί με την φαρμακευτική αγωγή η ανάρρωσή μας είναι ταχύτερη. Επίσης, η συμβολή της διατροφής στη ρύθμιση του βάρους κατά την περίοδο αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αρχικά, αποφεύγουμε όλες τις πιθανές επιπλοκές της παχυσαρκίας ενώ η διατήρηση του σώματικού μας βάρους και της εικόνας του σώματός μας σε επίπεδα που μας ικανοποιούν είναι παράγοντας που μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη διάθεση.

Η απότομη αύξηση του βάρους σε αυτές τις περιπτώσεις είναι συχνή, συνήθως δεν δίνεται η κατάλληλη προσοχή στη διατροφή και το σώμα αλλάζει. Οι επιπτώσεις στον ψυχισμό είναι πολλές και η διάθεσή μας χειροτερεύει όταν προστίθεται και το πρόβλημα της μη ικανοποιητικής εικόνας σώματος.

Η αντίδραση του κάθε ατόμου είναι διαφορετική  και οδηγεί κάποιες φορές σε συμπεριφορές όπως το να σταματά ο ασθενής  την αγωγή του, χωρίς τη συναίνεση του γιατρού του, πιστεύοντας πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμίσει το βάρος του.

Η αύξηση βάρους και η κατάθλιψη είναι δύο έννοιες που συνδέονται, όμως δεν υπάρχει ακόμη επιστημονική εξήγηση για το ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα, δηλαδή εαν το αυξημένο βάρος μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη ή εάν η κατάθλιψη συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Όποιο από τα δύο κι αν είναι η αιτία, υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Η διατροφή με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην γρηγορότερη αποθεραπεία από την κατάθλιψη αλλά και στη ρύθμιση του βάρους. Εκτός από τη ρύθμιση του βάρους η γενικότερη συμβολή της διατροφής είναι ευεργετική για το συγκεκριμένο νόσημα. Όλα όσα αναφέραμε παραπάνω δείχνουν πως η διατροφή και η κατάθλιψη σχετίζονται. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι, αυτοί που ακολουθούν και δείχνουν τη συμβολή της διατροφής στην κατάθλιψη.

 

Η συμβολή της διατροφής στην κατάθλιψη

Η εξατομικευμένη διατροφή έχει πολλαπλά οφέλη στην περίπτωση της κατάθλιψης.

  1. Βοηθά στην καλύτερη δράση των φαρμάκων και βελτιώνει τα  αποτελέσματα της θεραπείας
  2. Γίνεται έλεγχος των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων για πιθανές ελλείψεις (είναι συχνές)
  3. Βοηθά στην ρύθμιση του βάρους (κάποιες φορές η αύξηση σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή)
  4. Προφυλλάσει από προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την αύξηση βάρους
  5. Συμβάλλει στην ευεξία
  6. Ευνοεί την σκεπτική ικανότητα

 

 

Μαρία Καραμπόλα

Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, MSc