Ανάκαμψη μετά από εγκεφαλικό. Η διατροφή που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου και να προλάβει το επόμενο!

Φτιάξε το σώμα που ονειρεύεσαι για αυτό το καλοκαίρι!!! 🏖️
Summer Fit
June 29, 2023
“10 Διατροφικά Tips για την Επιβίωση σε Περιόδους Καύσωνα”
July 30, 2024
Προβολή όλων

 

Έχεις υποστεί ένα εγκεφαλικό; Είσαι έτοιμος να κάνεις το επόμενο βήμα προς την αποκατάσταση; Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Μια ισορροπημένη διατροφή όχι μόνο σε βοηθά να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου αλλά μειώνει και τον κίνδυνο για ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.

  1. Γιατί η διατροφή είναι τόσο σημαντική για την αποκατάσταση μετά το εγκεφαλικό;

Μετά από ένα εγκεφαλικό, ο οργανισμός σου χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να επιδιορθώσει τις βλάβες και να λειτουργήσει σωστά. Μια υγιεινή διατροφή:

  • Βελτιώνει την αποκατάσταση: Βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του γρηγορότερα.
  • Μειώνει τον κίνδυνο νέου εγκεφαλικού: Καταπολεμά παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση.
  • Αυξάνει την ενέργειά σου: Σε βοηθά να νιώθεις πιο δυνατός και δραστήριος

 

        2. Η εξατομικευμένη διατροφή σου, μοναδική όπως εσύ

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεργαστείς με έναν διατροφολόγο για να δημιουργήσεις ένα εξατομικευμένο σχέδιο διατροφής που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες και προτιμήσεις. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει:

  • Να καταλάβεις τις διατροφικές σου ανάγκες: Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία σου, το βάρος σου, άλλες παθήσεις που μπορεί να έχεις και τα φάρμακά σου.
  • Να επιλέξεις τα κατάλληλα τρόφιμα: Θα σου προτείνει ποια τρόφιμα είναι ωφέλιμα για την υγεία σου και ποια πρέπει να περιορίσεις.
  • Να δημιουργήσεις γεύματα που σου αρέσουν: Θα σε βοηθήσει να βρεις νόστιμες και υγιεινές συνταγές.

                3. Τι να τρως και τι να αποφεύγεις εάν έχεις υποστεί εγκεφαλικό

  • Προτίμησε: Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχο κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Περιόρισε: Τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις.

         4. Πρακτικές συμβουλές για την καθημερινότητά σου για αποκατάσταση και πρόληψη ενός δεύτερου εγκεφαλικού

  • Μαγείρεψε στο σπίτι: Έτσι θα ελέγχεις τα συστατικά και θα αποφύγεις τα έτοιμα φαγητά που είναι πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη.
  • Πίνε άφθονο νερό: Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Μην παραλείπεις τα γεύματα: Τρία ισορροπημένα γεύματα και δύο υγιεινά σνακ την ημέρα είναι ιδανικά.
  • Κάνε μικρά και σταθερά βήματα: Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τη διατροφή σου από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνα με μικρές αλλαγές και σταδιακά ενσωμάτωσε υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά σου.

           5. Η συνεργασία με έναν διατροφολόγο είναι το κλειδί για την επιτυχία.

Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό. Ένας διατροφολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σε υποστηρίξει σε όλο αυτό το ταξίδι. Μαζί θα δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις τη δύναμή σου και να απολαύσεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Θυμήσου: Είσαι δυνατός/ή και μπορείς να το καταφέρεις! Με τη σωστή διατροφή και την κατάλληλη υποστήριξη, θα ξαναβρείς τη χαρά στη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλέψου τον διατροφολόγο σου.

Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τη συμβουλή του διαιτολόγου καθώς δεν πρόκειται για εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Εσύ έχεις υποστεί εγκεφαλικό; Κλείσε το ραντεβού σου και βελτίωσε την υγεία σου με τη δύναμη της διατροφής!

 

Δρ. Μαρία Ι. Καραμπόλα